HUND ELLER IKKE HUND?

De fleste hunder vil alltid på tur.

JEG VIL HA EN LITEN HUND!

HUND ELLER IKKE HUND?

«Jeg vil ha en liten hund» sang Lille Grete eller var det Anita Hegerland for mange ti-år siden. Men denne sangstrofen er like aktuell i dag, ja mer enn noensinne vil mange si. Nå under koronapandemien har norske familier i hopetall gått til anskaffelse av hund, og mange blir hundeeiere for første gang! Det finnes vel knapt ikke en liten jente eller liten gutt som ikke en eller annen gang har ønsket seg en valp. En helt egen valp som liker deg bedre enn noen andre i hele verden.

HVORFOR HUND?

Det er mange grunner til å ønske seg hund, og det er viktig å huske på at en hund ikke bare er søt og kosete. Den er det dyr som vil tilhøre en flokk, og den liker regler og at ting er noenlunde forutsigbare.

Uansett om du har hatt hund før eller om det er første gangen så er det mange ting å huske på når man skal bli hundeeier. Ofte så er det barna i huset som ønsker seg mest hund, og de maser og maser og lover gull og grønne skoger, i alle fall lover de å gå tur i grønne skoger. Det kan jeg forsikre deg om med en gang, at om du ikke har oppdradd en helt spesiell unge så kommer det aldri til å skje.

Karma er Karokul sin hund.
Hund eller ikke hund, sa du? Hva mener du?

GÅR BARN TUR?

Barn går ikke tur. De liker telefonene sin, og de er ikke veldig glade i å gå lange turer der du mesteparten av tiden må stå stille fordi hunden skal lukte på hver eneste tissedråpe på sin vei, bokstavelig talt. Skaffer du hund til familien, så må du som far eller mor belage deg på å gå 3-4 turer om dagen. I starten, når hunden er valp, så er det enda mer jobb, men det kan du lese mer om her:

Link til Karma som valp.

Om du ikke har mistet motet enda, og fremdeles tenker at du har lyst til å tilbringe et par timer ute daglig, i regn eller sol eller stiv kuling, så skal jeg også etter hvert snakke om de positive sidene ved å ha en hund i familien.

FINN DEN SOM PASSER FOR DEG

Når du har innsett at gå-sko er den beste investeringen du skal ta i nærmeste fremtid, sånn nest etter hunden, så må du begynne å tenke på hvilken rase du skal ha. En hund er ikke bare en hund. Det er helt sikkert. Noen hunder er jaktmaskiner som vil løpe etter alt som beveger seg og andre vil ikke løpe i det hele tatt omtrent.

Noen er tamme som utstoppede undulater og andre må du jobbe med kustusen på hele livet. Hunderaser har blitt avlet opp og frem i århundrer til å passe til akkurat det formålet som eieren skulle ha de til. Det er ikke noe man får endret i med muntre tilrop.

BLANDINGSHUND

HUND ELLER IKKE HUND? Når du kjøper blandingshunder, så er det enda mer spennende. Da vil du få en miks av rase-egenskaper og det er umulig å vite hvilke av egenskapene som er mest fremtredende. Doodler i alle varianter har blitt veldig populære.

En doodle kan være en blanding av en labrador og en puddel. Da kalles det labradoodle. Så kan det være ne miks av Golden Retriever og en puddelvariant. Da har vi en goldendoodle. Og slik fortsetter det med coca-poo-doodler og mye annet fiffig.

RASEHUND

I Norge er det over 200 raser som er avlet frem til ulik bruk. Noen er avlet frem for å brukes til å passe på dyr, sånn som gjeterhunder og andre til å jakte på andre dyr. Da kalles det jakthunder. Noen hunder ble brukt til å fange ender fra båter og andre igjen til å være vakthunder på gårder.

En hund som er avlet frem til å gjete sauer vil alltid prøve å samle flokken sin som nå er familien. Den vil alltid være rørende glad når alle er samlet, men igjen så er hunder stort sett veldig glade. Det er derfor folk har hund. De er glade for å se deg. Alltid. Selv om du bare har vært ute med søpla så er de overlykkelige over at du kommer tilbake.

Link til «Hvilken rase er Karma?»

JA, STØRRELSEN BETYR NOE

Hunder kommer, som mennesker, også i mange ulike størrelser. Det er lurt å tenke på hvor mye plass du egentlig har før du går til anskaffelse av en stor hund. De bygger volum både inne i huset ditt og i bilen din. Det er lettere med en liten hund, særlig når du ikke har hatt hund før. Fordelen med små hunder er at de kan løftes opp og flyttes unna vanskelige situasjoner, om det skulle vise seg at du ikke er den hundetreneren som du hadde sett for deg at du skulle bli, likevel.

De færreste er det, og de færreste hunder kommer veloppdragne til denne verden. De må oppdras. Dette er like vanskelig som å oppdra barn, og de fleste lykkes sånn passe med begge deler egentlig. Det som er verre med hunder enn med barn er at de biter. Hundene altså. Det er derfor mer viktig å ha kustus på hunden enn på barna.

OPPDRAGELSE

Selv om du tror at du er en «natural born hundehvisker» så er du ikke det. Gå på valpekurs og lær deg det mest elementære. Det er også mye å lære av ulike TV-program nå for tiden. Men ikke alt kan løses med entusiastiske «BRA»-rop i stigende stemmeleie.

Link til Rampehundene på TV2

Hund eller ikke hund?
Karma er en mixed doodle.

HVEM SKAL MAN EGENTLIG HØRE PÅ?

Hvordan velge hunderase?

Problemet med å velge rase er jo at alle som har den rasen vil snakke varmt om sin rase uansett. «Ja, denne rotweileren er så barnevennlig!» og denne bokseren, den sikler nesten ingenting. For ikke å snakke om røyting og allergi-vennlighet. Jeg tror nok det er fastslått at det ikke finnes noe slikt som en allergivennlig hund, og alle hunder røyter noe. Noen mister mer hår enn andre, men hunder er ikke selvrensende på noen måte. De dusjer ikke selv. De går ikke ut på do selv og de klipper ikke klørne eller renser ørene selv. De er rimelig uselvstendige. Det er som å ha en passe dum to-åring hele tiden. De blir kanskje litt klokere med årene, men ikke mye. De er som de er, og de fleste er ikke slik som Lassie var på barne-TV på 70-tallet. De skjønner ikke himla mye.

HUND ELLER IKKE HUND. DET ER DYR(T)

Hunder koster en del å kjøpe. De koster ca like mye som en passe dyr designer-veske eller en litt billig sykkel kjøpt av mann 50+. Men, de virkelige kostnadene med hunden starter først etter at du har den i hus. Designervesker blir ikke syke, men det blir hunden. Det kan jeg love. Og, de skal ha vaksiner og oppfølging omtrent som en baby. Dessuten så skal den ha halsbånd, løpebånd, sykkelutstyr, skivotter, en mengde ulike typer leker og godteri, for ikke å snakke om bur og madrasser.

HUNDEFORSIKRING

Hund er dyrt.

En forsikring dekker ikke det meste av dette, men det kan dekke de store beløpene som fort kommer om hundene feks skulle finne på å spise noe dop i veikanten slik at den må pumpes og observeres over natta på sykehus, ja det skjedde med Karma. På Nordstrand. Det kostet fort femsifrede beløp. Hun har faktisk overnattet to ganger på sykehus, og hun er en frisk hund. Det har bare vært uhell. Noen hunder får hofteproblem og andre verre sykdommer. Da er forsikring fint å ha.